Om datorkomponenter och andra tillbehör

En dator innehåller en hel del komponenter, här finns en liten guide över viktiga komponenter i en dator. Här förklaras också den vanligaste kringutrustningen till datorer.

Nätaggregat eller Nätdel

Nätdelen omvandlar elnätets växelspänning till tre olika likspänningar som datorer använder. Vid omvandlingen sker alltid en förlust av el. Prispressade datorer innehåller oftast nätdelar av låg kvalitet. '80+certifiering' betyder att minst 80% av tillförd effekt tas tillvara i datorn, det är en sorts kvalitetssäkring. Lika viktigt som 80+certifiering är att nätdelen klarar av att lämna jämna fina spänningar utan att vackla upp och ner. Datorns stabilitet ökar vid jämna spänningar. På speldatorer ställs generellt högre krav på nätdelen när det gäller effekt eftersom tunga grafikkort och processorer drar mycket ström.

NAS

NAS står för Network Attached Storage och är helt enkelt en hårddisk ansluten i ditt lokala nätverk (LAN). Du kan lagra filer på NAS-enheten och lätt komma åt dem från alla datorer anslutna i nätverket. NAS-enheten är också lämplig för databackup.

Switch

Om du har ett rum med flera datorer och routern i ett annat rum så är switchen en bra lösning, då drar man en kabel från routern till switchen och från switchen till respektive dator.

Router

Av din internetleverantör blir du tilldelad en IP-adress, routern är enheten i det lokala nätverket (LAN) som har som främsta uppgift att dela upp den IP-adressen så att varje dator på LANet får en egen IP-adress och därmed kan ansluta till Internet. Många skrivare, NAS-enheter, mediaspelare etc. ansluter också till LANet och blir resurser som alla kan komma åt på nätverket. Routern innehåller oftast en trådlös enhet för att ansluta laptops och andra datorer som har stöd för WLAN (Wireless LAN).

Internminne (RAM)

Internminnet är en eller flera små kretskort som sitter i en dator. äldre datorer har ofta 1GB medan nya har 4GB eller mer. Mer internminne betyder oftast en snabbare dator. Nya operativsystem kräver alltid mer minne. Windows Vista fungerar bäst med 2GB eller mer för att fungera optimalt. Windows 7/8 kräver 4GB eller mer för att fungera optimalt. Nyare Macintosh kräver 4GB för att fungera optimalt. 64-bitars operativsystem som blev vanliga runt 2009 kräver mer internminne är de gamla 32-bitarssystemen som t.ex. Windows XP.

Moderkort

Det första som brukar gå sönder på ett moderkort är kondensatorerna (se bild). Då börjar datorn uppföra sig väldigt märkligt med olika unika krasher och allmän ostabilitet. Då måste man oftast byta moderkortet, eftersom processorer får nya socklar med åren så måste man också byta processor och minne.

PHS installerar moderkort av hög kvalitet som har japanska solida kondensatorer.

Processor

Processorn är så att säga hjärnan i datorn, nya processorer från Intel och AMD har två till åtta kärnor. Enkelt förklarat är det två-åtta processorer i en. Det är väldigt sällsynt att man kan uppgradera processorn på bärbara datorer. Detta eftersom de är anpassade för en speciell processor när det gäller värmeutveckling osv.

Ett vanligt missförstånd är att en processors hastighet enbart avgörs av Ghz-talet. Tillverkningsteknik, cache-minne, antalet kärnor och hastigheten i Ghz avgör hur snabb den är.

En Intel Pentium kan "på papperet" vara på 3Ghz men är inte lika snabb som Core i7 eller Core i5 som har fler kärnor och högre klockfrekvens.

Hårddisk

Många säger felaktigt hårddisk om hela datorn vilket det inte är. Hårddisken är flera skivor förpackade ii en dammtät låda. Här lagras alla dokument och filer. Idag finns hårddiskar på 500Gb och mer. En bärbar dator har 2.5" hårddisk som idag finns upp till 2000GB. SSD-diskar, dvs flashminnesbaserade hårddiskar utan rörliga delar blir mer vanligt för både bärbara och stationära datorer, extremt snabba och driftsäkra.

Grafikkort

Grafikkortet är viktigt när det gäller datorer avsedda för spel. Grafikkorten förbättras hela tiden med mer minne och snabbare grafikprocessorer. Många datorer har inbyggd grafik i processorn utan separat grafikkort, det brukar räcka för allmänbruk utom spel.

Expansionskort

Expansionkort av olika slag kan utöka datorns användbarhet, det kan vara ett usb3-kort som utökar antalet usb-kontakter i datorn, ett bättre ljudkort, ett nytt grafikkort eller en hårddiskkontroller.