Krönika: Skräpprogrammen sänker Windowsplattformen

När du köper en "märkesdator" idag, vare sig det är en laptop eller stationär så kommer du att bli varse om att datorn är nerlusad med allehanda olika program av varierande kvalitet.

Du måste ofta ta flera beslut vilket antivirus du ska välja, de stora i branschen, McAffe och Norton finns oftast installerade och uppmanar dig att välja deras antivirus. Om du väljer det dom inte vill, så följer lätt skrämmande information om att du "fortsätter oskyddad".

Om du sedan ska avinstallera programmen så kan det vara mer eller mindre besvärligt då de ofta inte går att avinstallera genom windows egna avinstallerare.

Nu är inte antivirusprogrammen de värsta exemplen på skräpprogram på Windowsplattformen. Det finns många olika exempel som pockar på din uppmärksamhet efter ibruktagande av datorn. De är ofta inte bara slöa, dvs dåligt programmerade utan har fantasifull design som inte alls harmonierar med Windows i övrigt.

Fult och slött gränssnitt!Gränssnitt som ser ut som effektsökeri i Photoshop snarare än att vara användbart är i mitt tycke allt för vanligt. Varför ska en enkel ljudkontroll bli en stor grafisk "blaffa" på skärmen istället för en Windowsanpassad enkel kontroll?

Program av denna typ är ofta dåligt programmerade och slöa, allt för många program startas när du startar datorn, det sänker prestanda och gör att datorn tar lång tid att starta.

Finns det bot och bättring? Ja! De bästa Windows-versionerna är OEM eller retailutgåvor av Windows. Det är fristående licenser som innehåller endast en "ren" Windowsversion utan tramsiga extraprogram som många förmodligen aldrig kommer att starta.

När jag bygger stationära datorer så används OEM-utgåva av Windows, de drivrutiner som måste finnas på plats för datorns funktion installeras, allt annat utelämnas. När kunder lämnar in sin dator på service för "slöhet" så brukar det mest effektiva vara att ominstallera Windows och använda OEM-utgåva istället för återställningsprogrammet som lusar ner datorn med alla erbjudanden och program en gång till.

Effekten blir en mycket snabbare dator, både att använda och att starta. Det är Windows som det borde vara.

Microsoft måste snegla på Apple, deras MacOS är rent och snyggt, programmen följer ett förutsatt mönster i design och funktion. "Förbjud" företag från att göra fula, slöa minnesslukande gränssnitt i program som sänker plattformen Windows. Det tjänar alla på.

/Peter Holm, 15/1 2012

X